TÜTÜNLER - Y. Ateş

PİPO TÜTÜNÜN YAPISAL VE İÇERİK OLARAK ÇEŞİTLERİ 

Yusuf Ateş 07/08/2010

Tütün konusunu araştıran değişik lezzetler arayan pek çok arkadaşımızın bildiği bu konularda yeni başlayan arkadaşlarımızın fikir sahibi olması amacıyla bu yazıyı yazmak istedim. Bu yazımda çok derinlemesine sınıflamalara girmeden kabaca tütün türlerini tanıtmak istiyorum.

 

Pipo tütünlerini sınıflamamız gerekirse bunu kabaca iki şekilde yapabiliriz. Birinci sınıflama tütünün üretim ve pazarlama tekniği ile ilgili olan yapısal kısmı diğeri de tütünün içerik kısmıdır.

 

Yapısal sınıflama;

 

Günümüzde tütünler genellikle 4 farklı yapıda satılmaktadır. Bunlar;

 

1-Flake : Preslenmiş tütünlerin dilimlenmiş hali olarak tanımlanabilir. Nemini nispeten daha uzun sürede muhafaza etmesi ve genellikler orta/üst kalitede üreticilerin tercih ettiği, kullanıcıların ister flakeleri kendi dolum teknikleri ile doldurup isterlerse parçalayıp doldurmalarına olanak sağlaması nedeniyle tercih edilen bir kesim şeklidir.

 

2-Harman  : Aslında bu tarz tütünün ribbon, shaq, broken flake, ready rubbed gibi alt türleri mevcuttur.  Kesilmiş ve harmanlanmış tütünlerin dağınık olarak karıştırılması ile oluşturulur. Farklı şekilde olgunlaştırılmış tütünlerin sonradan karıştırılarak farklı harmanlar elde edilebilmesi sebebi ile en yaygın tütün şeklidir. Nemini hızla kaybedecek yapısı itibari ile bu tarz tütünler muhafaza edilirken tütün kapağının sıkıca kapalı tutulması ve tütün nemlendirici kullanılması tütünün lezzetini koruması için tavsiye edilmektedir.

 

 

3-Twist : Aslen çiğneme tütünü için hazırlanmış bu üretim şekli tütünlerin sarılarak sucuk görünümüne getirilmesi ile oluşturulur. Bu formu sayesinde tütün nemini uzun süre muhafaza edebilir. Günümüzde çok az üretici bu üretim şeklini kullanmaktadır. Gawith&Hoggarth firmasının oldukça sert içimli tütünleri mevcuttur.

 

4-Cake, Plug : Preslenmiş tütünlerin kalıp halinde satışa sunulduğu biçimdir. Pek az firma bu şekilde ürünlerini satışa sunmaktadır.

 

 

İçerik sınıflaması

 

Tütünlerin içerik sınıflaması bence iki ana başlık altında değerlendirilmelidir.

 

1-Aromalı tütünler: Değişik cins tütünlere birtakım yapay aromalar eklenerek üretilen tütünlerdir. Genellikle meyve, vanilya ve çikolata aromalarıyla sınırsız çeşitte tütünler üretilmektedir. Yoğun aromaları sebebi ile etrafa hoş kokular yayan bu tarz tütünlerde genelde tütün lezzeti almak pek mümkün değildir. Kullanılan aromalar tütünün kendi lezzetini bastırdığı için yüksek kaliteli tütün cinsleri genelde bu tarz harmanlarda kullanılmaz. Yapılarındaki kimyasal ilaveler sebebi ile içim sırasında oluşan dil ısırmaları daha çok bu tarz tütünlerde oluşmaktadır. Aromalı tütün kullanıcıları bu tarz yan etkileri filtre kullanmak sureti ile azaltabilirler.

 

2-Doğal harmanlar; Yapay aromalar ilave edilmeden farklı cins tütünlerin harmanlanması ile üretilmiş tütünlerdir. İçeriğindeki baskın tütünün cinsi ile adlandırılırlar. Kabaca sınıflamak gerekirse;

 

a-Latakyalı tütünler : İngiliz harmanı olarak da tabir edilen bu tarz harmanlarda başrolde latakya cinsi tütün vardır. Suriye, Kıbrıs ve balkanlar bu cins tütünün üretim yerleridir. Harmana çok az ilave edilmesiyle dahi tüm harmanın içim karakteristiğini değiştirirler. Kendine has oldukça baskın bir lezzeti vardır. Doğal harmanların kendi içinde latakyalı ve latakyasız diye iki net ayrıma sebep olan bir türdür.

 

b-Virginya harmanları : Başrolde Virginia cinsi tütünün olduğu harmanlardır. Yan rollerde Burley yada Perique cinsi tütünü de olabilir ama ana lezzetin virginyanın tatlı lezzeti olan harmanlardır. Genellikle kaliteli tütünlerden oluşan harmandan en fazla lezzeti filtresiz ve sakin içimlerle alabilirsiniz

 

c-Oriental Harmanlar : Maalesef ülkemizde üretilen dünyanın en kaliteli tütünlerini yurtdışında harmanlanan yabancı firmaların ürünlerinde tadabiliyoruz. En üst kalite virginya ve burley cinsi tütünlere Anadoluda üretilen Oriental cinsi tütünün ilavesi ile elde edilirler ve genelde en pahalı ve az bulunan harmanlardır.



17773 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın